Witam Cię w moim skromnym skarbcu przepisów.

Znajdziesz tu przepisy wraz z kalorycznością oraz makroelementami. Takie oraz wiele innych przepisów może znaleźć się w Twojej diecie, którą przygotuję dla Ciebie! Na bieżąco będę uzupełniał mój skarbiec więc zapraszam Cię do odwiedzania i inspirowania się.

energia : 631kcal

białko : 40g

węglowodany : 76g

tłuszcz : 20g

Pstrąg tęczowy z ziemniaczanymi puree oraz musem z dyni

Pstrąg:

1. Rybę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu.

2. Cytrynę oraz czosnek kroimy w cienkie plastry.

3. Przygotowujemy marynatę - mieszamy: miód, sos sojowy, oliwę oraz sok z cytryny.

4. Łososia wyłożonego w naczyniu żaroodpornym przyprawiamy i polewamy naszą marynatą.

5. Na wierzchu ryby układamy plasterki cytryny i czosnku. Do naczynia wkładamy również gałązki z pomidorkami.

6. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 210 st. C na ok 12-15 min.

Puree ziemniaczane:

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2. Odcedzamy i czekamy aż ziemniaki chwilę odprują.

3. Do ziemniaków dodajemy masło oraz jogurt (ja dodaje również przyprawę do ziemniaków) i ugniatamy na jednolitą masę.

Mus z dyni:

1. Dynię wraz ze skórką pokrojoną na ćwiartki wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180-200 st. C przez ok 20-30 min (sprawdzając widelcem co jakiś czas czy dynia jest miękka).

3. Wybieramy łyżką miąższ (lub nie i miksujemy całość w na jednolitą masę w blenderze.

Wskazówka: Ja najpierw upiekłem dynię i ją zmiksowałem, a przed podaniem włożyłem na 3 min do piekarnika w foli aluminiowej, aby była ciepła

pstrąg tęczowy lub łosoś 150g

ziemniaki 200g

dynia 400g (ze skórką)

pomidorki koktajlowe 200g

cytryna 1/2 sztuki

czosnek 1 ząbek

oliwa 5ml

sos sojowy 5ml

miód 5ml

masło 5g

jogurt naturalny 0% 10g

przyprawy : sól, pieprz, chili, papryka słodka

energia : 553kcal

białko : 37g

węglowodany : 31g

tłuszcz : 31g

Stek z antrykotu z pieczonymi warzywami i masłem czosnkowym

Mięso wyjmujemy z lodówki godzinę przed przyrządzaniem.
Warzywa wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można także dołożyć paprykę lub zioła prowansalskie) i wkładamy o nagrzanego piekarnika (czas i temperatura wg opisu na opakowaniu).
Mięso smarujemy olejem i posypujemy pieprzem z obu stron.

 

Masło ścieramy z drobno pokrojonym lub tartym czosnkiem

 

Rozgrzewamy dobrze patelnię!
Smażenie steka: tutaj ważny jest czas: gdy chcemy średnio wysmażony, tzn. różowe w środku mięso ma być to wtedy smażymy przez 2 minuty z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą i znowu 2 minuty smażymy. Następnie przekręcamy i po 1 minucie z każdej strony. Mamy średnio wysmażonego steka. 
Gdy chcemy dobrze wysmażonego to zamiast na koniec po minucie to smażymy po 2 minuty.

Steka solimy po usmażeniu, nigdy przed! Steka odstawiamy na 2 minuty przed podaniem

Na talrzu wykładamy warzywa, pieczarkę oraz steka, na którego na górę kładziemy masło czosnkowe

Jeżeli chcecie możecie wraz z warzywami upiec ćwiartki z ziemniaków w skórce (150g) z przyprawami delikatnie skropione oliwą (5ml) (piecze się je ok 30-40 min) ok 150kcal

stek z antrykotu 150g

masło 5g

czosnek 3g (mały ząbek)

mieszanka warzyw (mrożone lub świeże) 200g

pieczarka portobello 1 szt

oliwa z oliwek 5ml

sól, pieprz (najlepiej świeżo mielone)