Witam Cię w moim skromnym skarbcu przepisów.
Znajdziesz tu przepisy wraz z kalorycznością oraz makroelementami. Takie oraz wiele innych przepisów może znaleźć się w Twojej diecie, którą przygotuję dla Ciebie! Na bieżąco będę uzupełniał mój skarbiec więc zapraszam Cię do odwiedzania i inspirowania się.
.jpg)
energia : 631kcal
białko : 40g
węglowodany : 76g
tłuszcz : 20g
Pstrąg tęczowy z ziemniaczanymi puree oraz musem z dyni
Pstrąg:
1. Rybę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu.
2. Cytrynę oraz czosnek kroimy w cienkie plastry.
3. Przygotowujemy marynatę - mieszamy: miód, sos sojowy, oliwę oraz sok z cytryny.
4. Łososia wyłożonego w naczyniu żaroodpornym przyprawiamy i polewamy naszą marynatą.
5. Na wierzchu ryby układamy plasterki cytryny i czosnku. Do naczynia wkładamy również gałązki z pomidorkami.
6. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 210 st. C na ok 12-15 min.
Puree ziemniaczane:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
2. Odcedzamy i czekamy aż ziemniaki chwilę odprują.
3. Do ziemniaków dodajemy masło oraz jogurt (ja dodaje również przyprawę do ziemniaków) i ugniatamy na jednolitą masę.
Mus z dyni:
1. Dynię wraz ze skórką pokrojoną na ćwiartki wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180-200 st. C przez ok 20-30 min (sprawdzając widelcem co jakiś czas czy dynia jest miękka).
3. Wybieramy łyżką miąższ (lub nie i miksujemy całość w na jednolitą masę w blenderze.
Wskazówka: Ja najpierw upiekłem dynię i ją zmiksowałem, a przed podaniem włożyłem na 3 min do piekarnika w foli aluminiowej, aby była ciepła
pstrąg tęczowy lub łosoś 150g
ziemniaki 200g
dynia 400g (ze skórką)
pomidorki koktajlowe 200g
cytryna 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
oliwa 5ml
sos sojowy 5ml
miód 5ml
masło 5g
jogurt naturalny 0% 10g
przyprawy : sól, pieprz, chili, papryka słodka
![IMG-20201031-WA0001[242].jpg](https://static.wixstatic.com/media/8d510c_f04fc0b23775414a8bbccfb907d190ef~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_177,w_1128,h_1129/fill/w_326,h_326,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/IMG-20201031-WA0001%5B242%5D.jpg)
energia : 553kcal
białko : 37g
węglowodany : 31g
tłuszcz : 31g
Stek z antrykotu z pieczonymi warzywami i masłem czosnkowym
Mięso wyjmujemy z lodówki godzinę przed przyrządzaniem.
Warzywa wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można także dołożyć paprykę lub zioła prowansalskie) i wkładamy o nagrzanego piekarnika (czas i temperatura wg opisu na opakowaniu).
Mięso smarujemy olejem i posypujemy pieprzem z obu stron.
Masło ścieramy z drobno pokrojonym lub tartym czosnkiem
Rozgrzewamy dobrze patelnię!
Smażenie steka: tutaj ważny jest czas: gdy chcemy średnio wysmażony, tzn. różowe w środku mięso ma być to wtedy smażymy przez 2 minuty z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą i znowu 2 minuty smażymy. Następnie przekręcamy i po 1 minucie z każdej strony. Mamy średnio wysmażonego steka.
Gdy chcemy dobrze wysmażonego to zamiast na koniec po minucie to smażymy po 2 minuty.
Steka solimy po usmażeniu, nigdy przed! Steka odstawiamy na 2 minuty przed podaniem
Na talrzu wykładamy warzywa, pieczarkę oraz steka, na którego na górę kładziemy masło czosnkowe
Jeżeli chcecie możecie wraz z warzywami upiec ćwiartki z ziemniaków w skórce (150g) z przyprawami delikatnie skropione oliwą (5ml) (piecze się je ok 30-40 min) ok 150kcal
stek z antrykotu 150g
masło 5g
czosnek 3g (mały ząbek)
mieszanka warzyw (mrożone lub świeże) 200g
pieczarka portobello 1 szt
oliwa z oliwek 5ml
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielone)